Uroda

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

SEREK TOPIONY
Rozwiązanie wczorajszej zagadki :)

Przepis na serek topiony znalazłam już dawno, ale co go robiłam to coś dodawałam, coś odejmowałam. Szukałam idealnego. Teraz znalazłam. Przygotowywany wiele razy tradycyjnie i raz w Speedcook'u - i powiem tak - ahhh gdyby ten robot był mój, ułatwiłby mi bardzo robienie tego serka. Chociaż nie mamy co narzekać, bo tradycyjnie robi się go równie łatwo, ale jaka przyjemność jest z tego, że wrzucasz wszystkie składniki do robota, nastawiasz odpowiedni program, a on sam robi już wszystko :)

Serek można zrobić z dowolnymi dodatkami. Ten na zdjęciu jest z ziołami. Wcześniejsze były z cebulką, z szynką, z suszonymi pomidorami. Wszystkie wyszły równie smaczne. Podaję przepis na "czysty" serek topiony.







Składniki:

250g chudego białego sera
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka soli







Ser rozgnieść widelcem, dodać sodę i sól i dokładnie je wgnieść w ser. Dodać rozbełtane jajko i dokładnie wymieszać. Masę serowo-jajeczną umieścić na patelni i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania lejącej masy, ciągle mieszając. Dodać ulubione składniki i przelać do słoika/miseczki. Jeżeli w serze, podczas smażenia pojawią się grudki, można użyć blendera :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation