Kuchnia

kuchnia

Chleb do odrywania z szynką parmeńską i mozzarellą

500 g mąki pszennej typ 650
3 łyżeczki suszonych drożdży instant
350 ml letniej wody4 łyżki oliwy lub topionego masła
łyżeczka soli
4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej szynko dojrzewającej)
100 g mozzarelli
liście bazylii
łyżeczka suszonego oregano


Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Ciasto przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Cienko wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35x50cm, który dzielimy na 3 podłużne paski. Paski przecinamy pionowo, otrzymując 9-12 mniejszych prostokątów. Na każdym z nich kładziemy kawałek szynki i kawałek mozzarelli. Na niektóre prostokąty kładziemy również listki bazylii. Formę keksówkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy prostokąt z szynką i serem składamy na pół i układamy je w keksówce obok siebie (widoczne na zdjęciu). Z wierzchu posypujemy suszonymi ziołami. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy wyrośnięty chlebek w formie i pieczemy przez 30 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation