Kuchnia

obiad

Danie dnia
Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Szybkie proste przygotowanie, delikatne mięso kurczaka z warzywami w aromatycznym sosem. Skusisz się?


7 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 2 łyżki sosu chili słodko pikantnego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• Sól
• 2 papryki czerwone
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 brokuł
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w paseczki. Do mięsa dodaję ketchup, sos sojowy ciemny, miód, paprykę ostrą oraz sól, dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, czosnek obieram, cebulę drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju.
3. Marchew, pietruszkę obieram, kroję w słupki. Paprykę myję, usuwam nasiona i również kroję w paseczki, brokuł dziele na mniejsze różyczki. Warzywa przekładam do cebuli, podlewam jedną szklanką wody i gotuję około 20 minut. Po tym czasie wlewam sos sojowy jasny, ocet, sos chili i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minut gotuję i łączę z mięsem.
4. Danie gotowe, podaję z ryżem.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation