Kuchnia

wypieki

Ciasto z nutką jagodową
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie i proste przygotowanie, zaledwie 30 minut.
Forma 23 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 250 g wafelków kakaowych
• 150 g herbatników
• ½ kostki masła
• 1 litr jagód
• 500 g mascarpone
• 700 ml śmietany 30%
• ½ szk. cukru pudru
• 2 czekolady mleczne
• 2 łyżki kakała
• Kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Wafelki układam pionową w środku na około tortownicy.
2. Herbatniki kruszę i łączę z rozpuszczonym, ostudzonym masłem, następnie wykładam na dno tortownicy w środek wyłożonych wafelków.
3. Śmietany (600ml) schłodzone ubijam mikserem z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Masę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję jagody a do drugiej kakao, delikatnie mieszam łyżką.
4. Masy wykładam na pokruszone wafelki, najpierw kakaową, następnie masę z jagodami. Na chwilę chowam do lodówki.
5. Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną ( 100 ml), studzę i polewam wierzch ciasta. Układam truskawki i chłodzę w lodówce dwie godziny.
6. Ciasto gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation