Kuchnia

obiad

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, to trafiłeś idealnie.
Pyszny obiad, na który nie wydasz zbyt wiele. Kotlety z mięsa mielonego, które są niezwykle smaczne i będą uwielbiane prze całą rodzinę.
8 porcji
30 minut czas przygotowania.
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 20 dag pieczarek
• 2 ogórki konserwowe
• 1 cukinia
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• Mąka pszenna do panierki
• 10 dag grzybów suszonych
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżka serka śmietankowego
• Olej do smażenia
• 2 liści laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 12 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 jajko
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 łyżeczka majeranku
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.
4. Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.
5. Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.
6. Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję
7. Sos łączę z kotletami.
8. Danie gotowe. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno grzybowy,
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation