Kuchnia

Bułeczkowo

CHAŁKA Z 6 CZĘŚCI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 bardzo duża chałka

4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
3/4 szklanka mleka, ciepłego
1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
2 jajka
1 żółtko
4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
1 łyżeczka soli, płaska
DODATKOWO:

1 białko do posmarowania wierzchu
2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże razem z łyżeczką cukru. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na 10 min. do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 części. Formujemy wałeczki o długości 40 cm. Zaplatamy chałkę (TUTAJ znajdziesz dokładny opis ze zdjęciami z wykonania), następnie przykrywamy folią i odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy dobrze białkiem, oprószamy ziarnami sezamu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation