Kuchnia

dania obiadowe

Udka z fasolką szparagową
Dania według tego przepisu z pewnością jeszcze nie próbowaliście. Najlepsze dania to właśnie takie, które można przygotować szybko, bez wymyślnych składników i wyglądające jak arcydzieło z aranżacją warzyw sezonowych i oczywiście smacznie.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 10 szt. podudzia z kurczaka
• 1 cebula czerwona
• 2 ząbki czosnku
• ½ kg fasolki szparagowej
• 1/3 główki kapusty białej
• 2 papryki czerwone
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 2 łyżki sosu chili słodkiego
• Olej do smażenia
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości, skórę i kroję na małe kawałki.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso, doprawiam solą. Smażę około 30 minut,podlewam wodą, wlewam sos sojowy, sos chili.
3. Fasolkę myję, obcinam końcówki, kroję na połowę. Kapustę drobno szatkuję. Papryki oczyszczam z nasion kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, gotuję około 20 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do zagotowania.
5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation