Kuchnia

Kuchnia

Ale Meksyk! - Aqua fresca arbuzowa

Aqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój owocowy, który bez problemu można zrobić samemu w domu. Powstaje ze zblendowanych owoców lub warzyw i wody. Nieodłącznym składnikiem jest też sok z limonki i mięta. Tym razem proponujemy wam aqua frescę arbuzową. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Aby napój był smaczny kupicie świeżego, soczystego arbuza.

Składniki:
1/4 soczystego, dojrzałego arbuza
250 – 350 ml wody mineralnej gazowanej
2 limonki na sok
2 łyżki cukru trzcinowego
liście świeżej mięty
limonka do dekoracji

Przygotowanie:
Arbuza pokrój na kwadraty i usuń pestki. Wrzuć do blendera i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj wodę, cukier i listki mięty. Ilość wody i cukru zależy tak naprawdę od upodobań i tego jak soczysty jest arbuz. Zblenduj raz jeszcze wszystko do połączenia składników.
Rozlej do szklaneczek, udekoruj miętą i plasterkami limonki.

W oryginalnym przepisie na aqua frescę arbuzową po zblendowaniu arbuza, należy go jeszcze przecedzić przez ściereczkę lub sitko, tak aby oddzielić sok z arbuza od miąższu (unikniemy wtedy rozwarstwiania napoju w szklance). Zrezygnowaliśmy jednak z tego bo szkoda nam było soczystego, słodkiego miąższu z arbuza, przecież to samo zdrowie :)
Do tak przygotowanej aqua fresci można dodać odrobinę tequili lub rumu.
Szczególnie polecamy na gorące, upalne wieczory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation