Kuchnia

obiad

Udka pieczone z kurkami

Nie masz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Proste, szybkie w przygotowanie danie pachnące lasem. Udka faszerowane leśnymi grzybami kurkami, danie rozpływam się w ustach, a zapach unosi po całym domu. Przekonaj się Sama.

8 porcji

50 minut czas przygotowania

Składniki:

• 8 udek kurczaka

• 200 g kurek

• 2 łyżki masła

• 1 cebula

• 2 łyżki przyprawy Gyros

• Sól

• Pieprz

Sposób przygotowania:

1. Udka myję, usuwam kości ostrym nożem, zaczynając od szerszej część mięsa, rozcinam nożem wzdłuż kości. Mięso doprawiam przyprawą Gyros, nie solę, ponieważ przyprawa jest bardzo słona.

2. Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym maślę. Do cebuli dodaję umyte, oczyszczone grzyby kurki. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.

3. Gotowym farszem napełniam otwór w mięsie i zawijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.

4. Udka układam w rękawie do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180°C

5. Udka gotowe, podaję z ulubioną sałatką i ziemniakami.

6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation