Kuchnia

Przepisy

Gulasz z soczewicy
Składniki (4 porcje):

200 g czerwonej soczewicy
100 g zielonej soczewicy
450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
2 średnie cebule
4 duże ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
sok z połowy cytryny
chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz
dodatkowo: gęsty jogurt lub śmietana do przybrania
Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy seler i cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy: kurkumę, curry, garam masala oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy wszystkie przyprawy jednocześnie i podsmażamy nie dłużej niż 1 minutę mieszając. Dosypujemy oba rodzaje soczewicy (może być opłukana), mieszamy. Dolewamy 1 litr wody, solimy i pieprzymy. Gotujemy około 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Dolewamy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz odpowiednio gęsty – skrapiamy go sokiem z cytryny, dodajemy też ponownie sól i pieprz do smaku. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki lub chili w proszku jeśli lubimy. Mieszamy, przekładamy do miseczek lub kubeczków. Dekorujemy gęstą śmietaną / jogurtem lub od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation