Kuchnia

Słoikowo

Konfitura bananowa z kiwi

Składniki:

500g dojrzałych bananów (już po obraniu)
3 dojrzałe kiwi
1/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody
sok z połowy soczystej cytryny


Wykonanie:

Cukier zagotować z wodą i sokiem z cytryny. Kiwi pokroić w kostkę. Dodać do syropu. Gotować parę chwil a następnie dodać pokrojone w plastry banany. Zamieszać aby wszystkie banany pokryły się sokiem. Gotować kilka minut bez przykrycia, często mieszając. Owoce powinny się rozpaść. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 10-15 minut.
UWAGI:

*ja wypiekam czyste słoiki w piekarniku wstawiając je do zimnego piekarnika nastawionego na 130oC. Wypiekam przez około 15 minut, po czym nakładam gorący dżem, zakręcam, wstawiam ponownie do piekarnika i pasteryzuję jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation