Kuchnia

wypieki

Składniki:
szklanka płatków owsianych
łyżeczka siemienia lnianego – opcjonalnie
1 szkl mąki
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego – przepis tutaj
1 jajko
pół szkl wody/mleka
olej

Wykonanie:
Płatki owsiane i siemię lniane wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem (tak by płatki były nim pokryte) przykrywamy talerzem i zostawiamy aż płatki spęcznieją (będzie to ok 20 min, ale łatwiej zalać je na noc by rano zrobić placki na śniadanie).
Do płatków dodajemy resztę składników, mieszamy wszystko dokładnie.
Rozgrzewamy patelnię i spryskujemy ją niewielka ilością oleju.
Łyżką wylewamy na patelnię porcje ciasta.
Placki smażymy na złoto z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation