Kuchnia

Dieta

140 g płatków owsianych
1 duże jabłko ze skórką (170 g) bez gniazd nasiennych
60 g daktyli bez pestek (7 sztuk)
80 g suszonych śliwek (12 sztuk)
220 ml soku jabłkowego domowego
60 g czekolady 70% kakao
3 łyżki gorącej wody
Blacha 20×20 cm
Papier do pieczenia
Daktyle zalać 3 łyżkami gorącej wody, odczekać około 10 minut, aż daktyle zmiękną. Do miski wsypać płatki owsiane i zalać je sokiem jabłkowym. Pozostawić na około 10 minut. Do blendera dodać pokrojone jabłko, daktyle i śliwki i dokładnie zmiksować na „papkę”. Do miski z płatkami owsianymi dodać „papkę” z suszonych owoców i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie batony wyjąć z piekarnika, najlepiej przełożyć je na kratkę aby od spodu batony dobrze wyschły. Kiedy ciasto ostygnie, pokroić je na 8 kawałków.
Batony zawinąć w papier do pieczenia lub włożyć do szklanego pojemnika i trzymać w lodówce.
1 sztuka ma: 180 kcal, 3 g białka, 4 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, IG niski, ŁG średni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation