Kuchnia

Przepisy

Łazanki myśliwskie z grzybami leśnymi i mięsem mielonym.

Składniki:
• 2 porcje domowego
makaronu
• 500 gramów mięsa
mielonego,
• 500 gramów grzybów
leśnych – wykorzystaliśmy
podgrzybki,
• 500 gramów kapusty
kiszonej,
• 2 większe cebule,
• olej,
• sól, pieprz

Jak zrobić łazanki myśliwskie?
1. Ciasto makaronowe rozwałkuj cienko, pokrój nożem na kwadraty, gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty (powinien być al dente, a więc lekko twardawy), przelej zimną wodą, odcedź.
2. Na głębokiej patelni przesmaż na oleju mięso mielone z posiekaną cebulą, gdy zaczną się rumienić, dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, smaż, często mieszając, jeszcze przez około 5 minut.
3. Dodaj kapustę kiszoną, dopraw solą i pieprzem, wlej szklankę wody, wymieszaj, duś przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie cała woda powinna wyparować, a kapusta zmięknąć.
4. Dodaj ugotowany makaron, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Już na talerzach można posypać świeżą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation