Kuchnia

Kocham...jedzonko..

Soczysta sałatka z kurczakiem

Składniki:
150 g roszponki
2 podwójne piersi z kurczaka
1/2 ananasa
12 truskawek
1 opakowanie fety
1 czerwona cebula
1 świeży ogórek
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
1/2 wiązki bazylii
4 gałązki tymianku

Vinaigrette
50 ml oliwy extra vierge
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku

Rozgrzać masło na patelni. Filety przekroić na pół, posypać solą i pieprzem oraz oprószyć przyprawą do drobiu. Piec przez 5 minut z obu stron. Ananasa obrać oraz przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć twardy rdzeń i pokroić w plasterki. Upieczonego kurczaka przełożyć na talerz. W patelni z tłuszczem po kurczaku, upiec ananasa.


Roszponkę opłukać, osuszyć oraz przełożyć do miseczek. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić w ćwiartki. Ogórka umyć, przeciąć na pół i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko dodać do misek z roszponką. Kurczaka pokroić w długie plastry i położyć na sałatce razem z ananasem. Posypać listkami bazylii i tymiankiem oraz okruszyć fetą.

Czosnek obrać, rozgnieść nożem oraz drobno posiekać. Wszystkie składniki na vinaigrette razem wymieszać. Sałatkę podać z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation