Design

Design

Sernik obłędnie kokosowy

Składniki na spód:
220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych
100g wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady
100g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Spód wylepić masa ciasteczkową i wstawić do lodówki.


Składniki na pastę kokosową:
200g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru


Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.


Składniki na masę serową:
700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy)
400ml mleka kokosowego
200ml śmietany kremówki
4 jajka
100g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana)
1 szkl. cukru pudru
100g wiórków kokosowych


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę z wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już zimny wstawić na noc do lodówki.


Składniki na krem:
200ml śmietany kremówki
100g serka sernikowego lub homogenizowanego
1-2 łyżki cukru pudru
ewentualnie śmietan fix w razie potrzeby
50g płatków kokosowych do dekoracji
8 szt. pralin raffaello do dekoracji


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami mięty. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation