Kuchnia

obiad

Meksykańskie ziemniaczki
Mojej rodzinie znudziły się gotowane ziemniaki, dlatego postanowiłam zrobić coś innego. Takie ziemniaczki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe.
11 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:

• 11 szt. dużych ziemniaków
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 350 g sosu meksykańskiego w słoiku
• 240 g fasolki czerwonej w puszce
• 200 g kukurydzy konserwowej
• 100 g sera żółtego
• Olej do smażenia
• Sól
• Szczypta chili
• Przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, myję, łyżeczką robię głęboki otwór. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz sola i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą, chili.
4. Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę oraz kukurydzę bez zalewy.
5. Na koniec wlewam sos meksykański i smażę około 5 minut.
6. Farszem napełniam każdy otwór upieczonego ziemniaka, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
7. Chwilkę jeszcze zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation