Kuchnia

obiad

Słodkie żeberka
Lubisz dania obiadowe na słodko oto przepis dla Ciebie. Żeberka pieczone w pysznej marynacie, prosty, szybki sposób przygotowania. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
10 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1 szk. ketchupu pikantnego
• ½ szk. powideł śliwkowych
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 5 szt. cebul
• 1/ 2 łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze porcje.
2. Do miski wlewam ketchup, sos sojowy, dodaję powidła, wsypuję sól oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszam.
3. Sos łączę z mięsem, połowę żeberek układam na dnie naczynia żaroodpornego.
4. Cebule obieram, kroję w krążki, układam na mięsie.
5. Na cebuli układam pozostałe żeberka i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
6. Gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation