Kuchnia

Przepisy

Nugatowe kosteczki migdałowe z bakaliami

Składniki na foremkę keksówkę:

1 suchy wafel

1 szklanka blanszowanych migdałów*

1 szklanka łuskanych pistacji (prażonych lekko solonych)

pół szklanki suszonych owoców np. papai, moreli, żurawiny

pół szklanki cukru

1/3 szklanki miodu

3 łyżki wody

pół łyżeczki ekstraktu z migdałów

1 białko

szczypta soli

+ dowolne bakalie do posypania z wierzchu (mogą być całe lub posiekane)



Do pakowania: celofan, nożyczki, ozdobne wstążeczki i tasiemki, (do powieszenia na choince potrzebna będzie igła i nitka,)



Wyłożyć formę folią spożywczą, na dnie umieścić suchy wafel przycięty odpowiednio do wymiarów foremki. Blanszowane migdały uprażyć to w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wystudzić je i wymieszać z pozostałymi bakaliami. W rondelku umieścić cukier, miód, wodę , podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia się składników. Następnie umieścić w rondelku termometr cukierniczy i podgrzewać mieszankę do temperatury 155 stopni C (można obejść się bez termometru)**. W międzyczasie w niedużym naczyniu ubić na sztywno białko jaja ze szczyptą soli. Gdy syrop osiągnie wskazaną temperaturę należy wlewać go cienkim strumieniem do ubitej piany i cały czas ubijać masę na wysokich obrotach miksera. Po około dwunastu minutach miksowania masa powinna wyraźnie zgęstnieć, dodać ekstrakt migdałowy i miksować jeszcze przez chwilę. Wsypać bakalie i wymieszać całość dużą szpatułką natłuszczoną wcześniej olejem. Przełożyć nugat do przygotowanej uprzednio foremki (ubić łyżką natłuszczoną olejem), z wierzchu posypać odłożonymi wcześniej bakaliami i docisnąć je do masy. Odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć z formy i kroić na porcje- mogą to być małe kosteczki takie jak na zdjęciach. Jeśli masa się klei po bokach można umieścić nugaciki na blaszce wyłożonej papierem i „podsuszyć ” w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni C przez około pół godziny. Dzięki temu nugat nie ubrudzi celofanu i będzie estetycznie wyglądał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation