Kuchnia

Jesienne ciasta

CIASTO CZEKOLADOWO-DYNIOWE

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
Biszkopt kakaowy:
(składniki 3x- potrzebne będą 3 biszkopty)
4 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju rzepakowego
Krem dyniowy:
750 g puree z dyni (klik)
750 ml mleka+ 150 ml
9 łyżek cukru
3 budynie waniliowe
12 łyżek galaretki cytrynowej
Krem maślany do dekoracji:
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki puree z dyni
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać olej.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa kakaowego biszkopty. Po ostudzeniu można je dowolnie nasączyć, np. kawą, herbatą lub alkoholem.

Krem dyniowy: 750 ml mleka, puree z dyni i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować. W reszcie mleka (150 ml) rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka z puree i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać 12 łyżek galaretki cytrynowej i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Gdy krem ostygnie, wstawić go do lodówki do lekkiego stężenia.


Pierwszy biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wyłożyć na niego 1/2 tężejącego kremu dyniowego, przykryć II biszkoptem, ponownie nałożyć krem i przykryć ostatnim biszkoptem. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż krem całkowicie stężeje.

Krem maślany do dekoracji: Miękkie masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii do jasności i puszystości (ok. 5-7 minut). Dodać puree dyniowe i krótko zmiksować.

Ciasto wyjąć z lodówki, oprószyć cukrem pudrem i udekorować maślanym kremem dyniowym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation