Kuchnia

Przepisy

Kluski ziemniaczane smażone – kuchnia podkarpacka

Składniki:
10 ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
3 jajka (żółtka i białka osobno)
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
1 l oleju do smażenia
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu ziemniaki odparowujemy i przecieramy przez sito lub mielimy.

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na maśle i przestudzoną dodajemy do ziemniaków razem z żółtkami, śmietaną i mąką. Masę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Na koniec ubijamy białka i mieszamy je stopniowo z masą. Najpierw dodajemy 1 łyżkę, rozluźniamy masę, a następnie kolejno dodajemy po łyżce mieszając delikatnie.

Tłuszcz rozgrzewamy w głębokim naczyniu. Masę nabieramy na łyżkę i wkładamy kolejno kluski do oleju. Można użyć drugiej łyżki formując zgrabny kształt klusków. Kiedy kluski od spodu nabiorą złotego koloru, obracamy je. Usmażone kluski odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je ze śmietaną lub jako dodatek do mięs.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation