Kuchnia

Przepisy

Czeskie knedliki

500 g mąki krupczatki
2 jajka
300 ml mleka
20 g drożdży
sól
1 łyżeczka cukru
Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące).

Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy mniej więcej 1/3 szkl. mleka. Dodajemy 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, do wyrośnięcia.


Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sporą szczyptę soli, rozbełtane jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Wyrabiamy, dosyć długo, gładkie ciasto (do momentu aż przestanie lepić się do rąk).

Odstawiamy pod przykryciem aż do wyrośnięcia (na około 45 minut).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdej nadajemy kształt knedlika (czyli formujemy wałek). Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 20 minut do wyrośnięcia.

Knedle gotujemy pojedynczo (lub w odpowiednio dużym garnku po kilka sztuk) we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 10-12 minut (+/- w zależności od wielkości). Knedelki podobno można też przygotować na parze.

Wyjmujemy na deskę i kroimy na plasterki (świetnie sprawdzi się w tym wypadku nitka, która nie „zmiażdży” ciasta tak jak nóż).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation