Kuchnia

Przepisy

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI, POREM I ŻÓŁTYM SEREM
SKŁADNIKI (15 sztuk):

CIASTO:
14g suszonych drożdży,
5 i ½ szklanki mąki,
1,5 łyżeczki soli,
2 małe jajka,
1 i ½ szklanki letniej wody,
½ szklanki oleju,
NADZIENIE:
500g pieczarek,
2 pory,
250g żółtego sera,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia,
DODATKOWO:
1 jajko + 1 łyżka mleka,
Sezam, mak lub około 30g startego parmezanu,
PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy go. Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na 10-15 minut do napuszenia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je startym parmezanem, makiem lub sezamem. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.

NADZIENIE: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję. Pieczarki przekładamy do miski. Białą i jasnozieloną część pora kroimy w półplasterki. Smażymy go na patelni przez 2-3 minuty na małej ilości oleju i przekładamy do pieczarek. Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation