Kuchnia

Przepisy

KARKÓWKA WOLNO PIECZONA Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Składniki:
2 kg karkówki wieprzowej
1 główka czosnku
1 czubata łyżka soli
20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania)
olej rzepakowy

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin.

Piekarnik ustawić na grill rozgrzać do 230°C. Mięso ułożyć na kratce opiec 15 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i ponownie opiec 15 minut.

Temperaturę obniżyć do 130°C i piec jeszcze 2-2,5 godziny - do momentu aż temperatura mięsa w środku będzie miała ok. 75°C. Odczekać 15 minut przed pokrojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation