Kuchnia

Jesienne ciasta

Cynamonowe cruffiny

Składniki na 12 cruffinów:
450 g mąki pszennej
2 płaskie łyżku cukru
20 g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
185 ml ciepłej wody
80 g miękkiego masła + 130 g do smarowania
cynamon

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, dodać resztę cukru oraz sól. Wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80 gr). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałeczek i rozwałkować owalnie tak cienko, jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki.
Można użyć maszynki do makaronu. Kawałek ciasta lekko rozwałkować i przepuścić przez maszynkę ustawioną na grubość „2”. Następnie ciasto lekko rozciągnąć w rękach (w ten sposób udało mi się osiągnąć wymiary 80 x 14 cm).
Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka, posmarować dokładnie masłem (około 20 gr na jedną porcję ciasta) i lekko posypać cynamonem. Następnie ciasto zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.

Zaczynając od tego rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by „schować” końcówki do środka. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 25 minut lub do wyraźnego zrumienienia.
Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation