Kuchnia

cupcakes and cookies

Kruche ciasteczka z dżemem

Składniki:
Ciasto kruche:

125 g masła, temperatura pokojowa
250 g mąki pszennej
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół jajka (pół białka i pół żółtka)
szczypta soli
Dodatkowo:

150 g dżemu z czerwonej porzeczki lub malinowego
cukier puder do posypania



Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, pół jajka i sól. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty np. serca.
W połowie ciasteczek wykroić mniejsze kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Dżem przetrzeć przez sitko. Dżem bez owoców podgrzać lekko w rondelku i posmarować nim duże serca.
Ciasteczka z dziurką oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ciastku z dżemem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation