Kuchnia

Ciasta

Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich
Składniki:
Spód:
260g herbatników
160g masła – roztopionego i przestudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 przezroczyste galaretki o smaku truskawka – wanilia (można użyć innych)
350ml gorącej wody
Masa truskawkowa:
1,2kg truskawek + 100ml wody
2 czerwone galaretki
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby i truskawkiŁatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich Masa truskawkowa:
1. Z umytych truskawek usunąć szypułki, pokroić je na kawałki i przełożyć na patelnię lub garnka. Podgrzewać truskawki, mieszając, aż owoce puszczą sok i troszkę zmiękną. Dodać 100ml wody i wymieszać, zagotować.2. Zagotowane truskawki zdjąć z ognia, dodać dwie czerwone galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić masę truskawkową do całkowitego ostygnięcia.Spód:
3. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski i dodać roztopione masło, wymieszać łyżką. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć, patrz FILM.Masa serowa:
4. Dwie przezroczyste galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Galaretka może być troszkę letnia, ważne jest, żeby nie była tężejąca!5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać ser w temperaturze pokojowej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w trzech partiach dodać ostygniętą galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.6. Gotową masę serową wylać na gotowy spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na około 30 minut, aż stężeje.7. Na schłodzony sernik wylać ostygniętą masę truskawkową, wyrównać i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Ja sernik wstawiłam do lodówki na całą noc.8. Porcje sernika przed podaniem można ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation