Kuchnia

Ciastka, bułki i chleb.

Bułeczki dyniowe

Składniki na 12 sztuk:

500 g mąki
2 jajka
100 g cukru
100 g roztopionego
25 g świeżych drożdży
150 g puree z dyni (najlepiej z hokkaido)
80 ciepłego mleka
1/4 łyżeczki soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
kruszonka

Przygotować zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, jajka, cukier, roztopione masło, puree z dyni, sól i skórkę z pomarańczy. Wlać wyrośnięty zaczyn i za pomocą miksera (końcówki haki) lub ręcznie wyrabiać przez kilka minut ciasto. Powinno być jednolite i bez problemu odchodzić od rąk i ścian naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść i podzielić na 12 równych części. Każdą z nich uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć zwinięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i rozłożyć na niej kruszonkę. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation