Kuchnia

Ciasta

Ciasto z kawą inką

Składniki:
biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru zwykłego
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy inki
dodatkowo:
2 śnieżki
400 ml mleka zimnego
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru
4 łyżki kawy inki

Sposób przygotowania:
1. Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała.
Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku.
Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę.
Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą.
Porady
Jeżeli nie lubimy smaku śnieżki to możemy ją zastąpić śmietaną tortową 36 %. Tak więc potrzebne jest 500 ml. śmietany 36 %. Połowę czyli 250 ml. ubijamy na sztywno dosładzając 2 łyżkami cukru pudru i dodając połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz łyżkę kawy inki rozpuszczonej w łyżce wody. Tą warstwę wykładamy na biszkopt. Następnie ubijamy druga połowę śmietany dodając 2 łyżki cukru i drugą część żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę. Na wierzch wylewamy galaretkę kawową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation