Kuchnia

ciasta

Ciasto przekładana Zebra
Wielu z nas uwielbia jeść zebrę, a co powiecie na zebrę przekładaną masą budyniową z pyszną czekoladową polewą z orzeszkami. Takie połączenie zachwyci niejedno podniebienie, idealnie pasuje na każdą okazję świąteczną.
Forma 24 cmx 24 cm
20 porcji
60 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto:
• 6 szt. jajek
• 300 g cukru
• 200 g oleju
• 240 g wody gazowanej
• 330 g mąki pszennej typ. 650
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczypta soli
• 1 łyżka kakała
Składniki na budyń:
• 2 ½ szk. mleka
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 budynie waniliowe
• 20 dag masła
Składniki na polewę:
• 160 g czekolady mlecznej
• 100 ml śmietany 30%
Składniki dodatkowe:
• 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
• 1 galaretka malinowa
• 80 g biszkoptów okrągłych
Sposób przygotowania ciasta:
1. Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier. Ubijam dalej dodając żółtka, wlewam olej, wodę, wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję mikserem około 10 minut.
2. Po tym czasie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję łyżkę mąki pszennej, do drugie łyżkę kakała, obie masy delikatnie mieszam łyżką.
3. Formę 24 cm x 24 cm posmarowałam masłem, obsypałam mąką. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
4. Ciasto piekłam w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie ciasto z piekarnika, odstawiałam do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto przekroiłam poziomo na połowę.
Sposób przygotowania budyniu:
1. Dwie szklanki mleka zagotowałam a w połowie szklanki mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budynie. Następnie wlewałam do gotującego mleka, energicznie mieszając. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.
Sposób składania ciasta:
1. Galaretkę rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody, ostudziłam. Biszkopty zanurzyłam w galaretce i wyłożyłam na talerz.
2. Jedną połowę ciasta włożyłam ponownie do formy, posmarowałam połową masy budyniowej.
3. Na masie ułożyłam biszkopty i ponownie posmarowałam pozostałą masą budyniową.
4. Masę przykryłam drugą połową ciasta.
5. W rondelku rozpuściłam czekoladę razem ze śmietaną i polałam wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypałam pokruszonymi orzeszkami, schowałam ciasto do lodówki na dwie godziny.
6. Ciasto gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation