Kuchnia

PIEROGI

pastizzi to maltańskie pierożki, wykonane z ciasta pastizzi z nadzieniem ricotty i groszku. oczywiście są różne wersje tych przepysznych pierożków, można robić z dodatkiem curry, mięsa czy na słodko.

przedstawiam wersje z ciasta francuskiego z wypełnieniem trzech serów z dodatkiem szpinaku. zapewniam, że pierożki są wyśmienite !



składniki: /20 szt./

300 g ricotty
3/4 szklanki startej mozzarelli
1/4 szklanki drobno startego parmezanu lub fety
1 jajo /lekko ubite/
2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
6 listków szpinaku
sól, pieprz
wykonanie:

ricottę rozdrobnić, dodać pozostałe sery i pokrojone listki szpinaku, doprawić solą i pieprzem.
całość dobrze wymieszać z jajkiem.
ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć krążki o średnicy 10 cm, na każdy nakładać po łyżce farszu, dobrze skleić i posmarować rozmąconym jajkiem.
piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. c przez 30 minut, do zarumienienia.
podawać na ciepło z bobem, szpinakiem lub groszkiem.
smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation