Kuchnia

wypieki

ciasto Hit

Składniki:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany (18 %)

Ponadto:
- herbatniki kakaowe (3-4 paczki, po 250 g każda)
- 1/2 tabliczki czekolady


Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem.

Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać miksturę jajeczną i chwilę gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, odebrać kilka łyżek do posmarowania wierzchu.

Blachę o wymiarach 24 x 36 cm* wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować 1/3 ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, posmarować znowu masą, ułożyć trzecią warstwę herbatników, posmarować masą i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch cienko posmarować odłożoną wcześniej masą i posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

*Można użyć trochę mniejszej blaszki, wtedy wystarczą 3 paczki herbatników (na większą potrzeba dosłownie kilka ciastek więcej), a masę można podzielić na 4 równe porcje - na wierzchu będzie wtedy taka sama jak w środku, zamiast cieńszej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation