Kuchnia

obiad

Węgierska Ryba
Wyśmienity smak, na taką rybkę skusi się każdy, można ją podać, jako danie wigilijne, danie na różne uroczystość. Idealna jako zimna przekąska lub ciepłe danie obiadowe.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto do panierki:
• 1 szk., mąki pszennej
• 1 szt. całe jajko
• ½ szk. mleka
• Sól
Składniki pozostałe:

• 1 szt. cebuli
• 1 kg fileta rybnego
• 300 g papryki konserwowej
• 5 szt. ogórków konserwowych
• Olej do smażenia
• 1 szk. wody
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
2. Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
3. Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4. Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
5. Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
6. Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation