Kuchnia

cupcakes and cookies

KOKOSANKI – MOKRE, KLEJĄCE – NAJLEPSZE!

SKŁADNIKI:

* masło min.82% – 50 g

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 3 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

* sól – 1 szczypta

* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

Odstawiamy na chwilę do schłodzenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi formujemy kokosanki.

Lekko spłaszczamy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Zajadamy!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation