Kuchnia

Przepisy

IDEALNIE ŚWIĄTECZNA TARTA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki (na formę do tarty ok.25-30 cm):

spód:

150 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g miękkiego masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:

350 g świeżej żurawiny
2 opakowania cukru waniliowego (lub 30 g zwykłego cukru i odrobina ekstraktu z wanilii)
szczypta cynamonu
200 g śmietanki 30%
300 g białej czekolady
Przygotowanie:

z mąki, migdałów, masła, jajka, cukru i soli zagnieść kulę zwartego ciasta, schłodzić je przez co najmniej kwadrans w lodówce, a następnie wylepić nim wysmarowaną masłem formę
nagrzać piekarnik do 180 st. (góra-dół) i podpiec spód na jasnozłoty kolor (ok.20 minut), ostudzić
żurawinę umyć, odłożyć garść owoców do dekoracji, resztę ugotować w garnku z cukrem waniliowym i cynamonem do postaci gęstego dżemu (uwaga – owoce strzelają podczas gotowania! gotujcie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając)
gotowy krem żurawinowy odstawić do przestygnięcia, przygotować ganache z białej czekolady: połamać wszystkie tabliczki na małe kawałki, w rondelku zagotować śmietankę, pod koniec gotowania dodać czekoladę i mieszać intensywnie do czasu aż się rozpuści, zdjąć z ognia
przestudzony dżem żurawinowy wyłożyć na spód, wyrównać, schłodzić w lodówce
kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, a żurawina na spodzie lekko utwardzi się w lodówce, ostrożnie polać ją polewą: najlepiej wylewać ją porcjami, powoli, z niskiej wysokości, by strumień nie zmącił żurawinowego kremu i obie warstwy nie połączyły się
tartę wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
kiedy ganache zastygnie udekorować świeżą żurawiną i gałązkami świerku, część owoców można zamoczyć w wodzie, a następnie w drobnym, białym cukrze, by wyglądały jak zmrożone
tartę przechowywać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation