Kuchnia

Przepisy

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym

3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka
około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur)
150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach
olej
sól, pieprz
sos:

500 g śliwek węgierek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne


Przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Powstałe porcje lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu.

Na każdym kawałku mięsa kładziemy porcję pleśniowego sera (pokrojonego uprzednio na paski o boku mniej więcej 1 cm). Zwijamy w roladkę. Otaczamy plastrami boczku (w razie potrzeby spinamy wykałaczkami).

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron do zrumienienia (najpierw na mocnym ogniu, po chwili nieco go redukujemy). Usmażone mięso przekładamy na bok.

Z patelni po smażeniu mięsa zlewamy tłuszcz. Na patelnię dodajemy śliwki wraz z marynatą. Smażymy do czasu, aż staną się one miękkie, a powstały sos nieco zgęstnieje.

Pod koniec do śliwek dodajemy przygotowane roladki i dusimy całość jeszcze przez około 3-4 minuty.



Uwagi: Jeżeli obawiacie się tego, że mięso w środku nie będzie dopieczone, można podsmażone wstępnie roladki wstawić na kratkę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia tak na prawdę będzie zależał od wcześniejszego podsmażenia oraz wielkości porcji – ja mam termometr do mięsa, więc zawsze sprawdzam temperaturę przed podaniem. Notabene polecam Wam taki gadżet). W moim przypadku – aby mięso doszło – wystarczyło obsmażenie go, a następnie duszenie razem ze śliwkowym sosem, tak jak w przepisie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation