Kuchnia

Przystawki

Smak Mojego Domu: Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki (około 30 małych ptysi):

0,5 szklanki wody (125 ml)
60 g masła
0,5 szklanki mąki (125 ml)
2 jajka

400 g serka naturalnego śmietankowego
5 łyżeczek koperku krojonego świeżego lub mrożonego
pieprz
sól do smaku
400 g wędzonego łososia

Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić.
Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.
Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą.
Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.
W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia.
Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki.
Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation