Kuchnia

CIASTA

Świąteczny sernik

Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Piernikowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
• 1,5 łyżki przyprawy do piernika
Ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 25 dag cukru pudru,
• 6 dużych jajek,
• olejek pomarańczowy,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 szczypta proszku do pieczenia
Wykończenie:
• 3-4 łyżki masy kajmakowej,
• ok 200 -250 gram suszonej śliwki kalifornijskiej,
• 1 czekolada mleczna,
• 1 łyżka mleka


1. SPÓD:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto.
Wyłożone ciasto2. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
dodanie białek3. SER:
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy..
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
przed pieczeniem4. Gotowy ser wylewamy to piernikowe ciasto. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C.
Upieczony sernik studzimy.
nałożenie kajmaku5. WYKOŃCZENIE:
Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta.
nałożenie sliwek6. Śliwki kroimy na mniejsze części i wykładamy na kajmak.
Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation