Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TORT RUMUŃSKI

Składniki:

mąka 250 g
cukier puder 120 g
soda oczyszczona 5 g
miód 120 g
orzechy włoskie 100 g
jajka 85 g
Tort rumuński (masa)
Składniki:

orzechy włoskie 150 g
śmietana 250 ml
cukier puder 200 g
dżem śliwkowy b.d.
masło 200 g
sok z cytryny 20 ml
cukier waniliowy 30 g
żółtka 60 g

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na kremową masę. Wsypać orzechy , a następnie dodawać po 1 łyżce śmietanę ubitą z sokiem cytrynowym. Gotową masą przekładać ostudzone placki , na koniec posmarować także wierzch i boki tortu , udekorować orzechami. Ja dodatkowo jeszcze dwa razy przełożyłam ciasto dżemem śliwkowym.
Autorka radzi , aby tort pozostawić na 1 dzień w temp. pokojowej (pod przykryciem), żeby placki zmiękły , a dopiero potem wstawić do lodówki. U mnie placki od samego początku były mięciutkie , więc od razu wstawiłam całość do lodówki.

Uwagi:
Ciasto wyszło bardzo klejące i nie pomagało podsypywanie mąką , dlatego przed formowaniem włożyłam je na jakiś czas do lodówki , a potem wałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii. Po przeniesieniu do tortownicy też pomagałam sobie folią , bo ciasto oblepiało palce. Dodatkowo miałam utrudnione zadanie , bo piekłam w większej formie i placki były bardzo cienkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation