Kuchnia

obiad

Żeberka z pieczarkami
Aromatyczne żeberka, które mogą znaleźć się na Twoim stole świątecznym. Żeberka z dodatkiem pieczarek w pysznym sosie.
8 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1 cebula
• 25 dag pieczarek
• 1 papryczka Chili
• Olej do smażenia
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka papryki słodkiej
Sposób przygotowania:
1. Żeberka myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz papryką. Mięso układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C. Po upieczeniu żeberka układam w naczyniu a sos z pieczenia odstawiam na bok.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone pieczarki w plasterki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, kroję drobno, przekładam do grzybów. Następnie wlewam sos z pieczenia mięsa, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem z grzybami polewam mięso.
4. Danie gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation