Kuchnia

wypieki

Every Cake You Bake: ciasteczka

Rurki francuskie z kremem mascarpone:

ciasto maślane -
300 g masła,
100 g mąki

ciasto podstawowe -
200 g mąki,
1/2 jajka (lub małe jajko, np przepiórcze),
1/2 łyżki octu 3%,
1/2 łyżeczki drobnej soli,
ok. 1/2 szklanki wody

dodatkowo -
1 jajko,
gruby cukier kryształ

krem mascarpone -
325 ml śmietanki kremowej 30%,
250 g serka mascarpone,
1 laska wanilii,
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki do przygotowania rurek powinny być zimne.

Przygotować ciasto maślane - mąkę przesiać na blat i posiekać z zimnym masłem, szybko formując jednolitą masę.
Mąkę na ciasto podstawowe przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać pół jajka, ocet i powoli dodawać wodę, tak aby zagnieść miękkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi). Dobrze wyrobić i rozwałkować cienko na kształt koła. Ułożyć na nim rozwałkowane w kwadrat ciasto maślane i złożyć w kopertę (najpierw zakładając do środka boki ciasta podstawowego, później składając razem obie warstwy). Rozwałkować całość raz jeszcze i ponownie złożyć w kopertę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta jeszcze trzykrotnie.
Ciasto rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owijać spiralnie foremki do rurek, tak aby paski zachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Foremki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i kiedy będzie już mocno rozgrzany, wstawić blachę z rurkami. Piec około 15 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i zostawić na kratce do ostygnięcia.

Przygotować krem - mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszysty krem.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, po czym delikatnie wymieszać z mascarpone. Kremem napełnić rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation