Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gorąca czekolada
Według przepisu z 1910 r.
Składniki
120 g gorzkiej czekolady
500 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 szt żółtek
Opcjonalnie lekko ubita śmietanka
Opcjonalnie pianki
Przygotowanie
W rondelku rozgrzewam mleko. Zdejmuję kożuch i do gorącego mleka dodaję połamaną w kostkę czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
W osobnym naczyniu miksuję na bladożółty kolor żółtko z cukrem. Ma być puszyste!
Zmniejszam ogień na minimalny i wlewam ubite żółtko - cały czas przy tym mieszam. Jak tylko konsystencja będzie jednolita zostawiam na ok. 30 sekund i zdejmuję z ognia.
Wlewam czekoladę do kubków i podaję z lekko ubitą śmietanką i z miękkimi piankami. Można dodać też ulubionych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków czy chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation