Kuchnia

obiad

Mielone w boczku w sosie grzybowym
Aromatyczne kotlety mielone, zawijane w boczku w pachnącym lasem sosem. Takie kotlety są bardzo pyszne i z pewnością możesz je przygotować na obiad świąteczny.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1kg mięsa mielonego wieprzowego
• 200 g boczku wędzonego paski
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżka majeranku
• Sól
Składniki na sos:
• 100 g grzybów suszonych
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
2. Paski boczku po dwa na każdy kotlet, rozkładam, układam na paskach boczku kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°c.
Sposób przygotowania sosu:
1. Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia,sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.
4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation