Kuchnia

Kuchnia

Chlebki bananowo-czekoladowe - Kasia.in Blog - Moja pasja - Gotowanie

Składniki

650 g mąki (użyłam typ 650)
1 duże jajko
60 g cukru
40g roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
1 cukier waniliowy
20 g świeżych drożdży
dodatkowo
100g banana bardzo dojrzałego
2 łyżeczki dobrego kakao
1 szczypta cynamonu

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy letnie mleko, kruszymy drożdże i posypujemy cukrem, odstawiamy na 5 minut, drożdże powinny ruszyć, lekko się spienić.

Dodajemy resztę składników, jajko, roztopione masło, sól, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto, wyrabiajcie tak długo, aż stanie się jędrne i gładkie.

Po wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy rozgniecionego banana i szczyptę cynamonu, do drugiej kakao i 2 łyżki wody. Wyrabiamy każdą kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość -ok 40 minut.

Ciasto bananowe i czekoladowe wałkujemy na grubość 1 cm i najlepiej, aby powstał nam ten sam kształt obu kolorów. Nie podsypujemy mąką, jeśli ciasto klei się do blatu, wystarczy posmarować lekko oliwą.

Na rozwałkowane ciasto czekoladowe nakładamy ciasto bananowe, przejeżdżamy lekko kilka razy wałkiem, aby się skleiły.

Ciasto kroimy na paski o grubości 2-3 cm i zaplatamy warkocze, rolujemy lub skręcamy, sposób zaplatania nie jest ważny :)

Moje chlebki piekłam w formie do mini chlebków, jeśli nie macie, możecie warkoczyki skręcić i powkładać do formy do muffinek, lub upiec zwyczajnie na blacie.
Na dno wkładamy płat 2 kolorowego ciasta, smarujemy lekko wodą i nakładamy spleciony warkocz. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby lekko podrosło

Pieczemy w 180 *C przez 10-15 minut, mają się lekko zarumienić.

Wystudzone chlebki można zamrozić, a jeśli zostaną to kolejnego dnia można z nich zrobić tosty francuskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation