Kuchnia

Wigilia

Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem

Składniki (na 4 porcje)
1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem jabłkowym, aby ją zamarynować, ma piękny różowy kolor)
1 awokado (drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny aby nie ściemniało)
4 jajka ugotowane na twardo (drobno pokrojone w kostkę)
1 duży surowy burak starty na wiórki, wymieszany z 1 łyżką chrzanu
4 śledzie solone (odmoczone w mleku i pokrojone w cienkie paski)
ocet jabłkowy do skropienia śledzi
olej rzepakowy, rydzowy, lniany, ostropestowy u mnie marki SemCo ( do przygotowania majonezu i do skropienia śledzi)
musztarda
żółtko
sól i pieprz
chrzan

Jak przygotować domowy majonez? Majonez przygotowujemy na bazie żółtka, oleju rzepakowego (lub innego) i musztardy, doprawiamy do smaku cukrem solą, pieprz i sokiem z cytryny.

Składniki na około 300 ml majonezu:
1 żółtko
1 łyżka musztardy np. z sarepska
1 szklanka oleju np. rzepakowego
sól morska
ok. 1/3 łyżeczki cukru
pieprz mielony
sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)



Do szklanej miski wbijamy 1 żółtko, uważając, by nie dostało się białko, dodajemy musztardę i cały czas ubijamy rózgą lub trzepaczką blendera. Stopniowo i powoli, cienkim strumieniem wlewamy olej rzepakowy, cały czas ubijając aby majonez się nie zważył. Gdy uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu doprawiamy majonez do smaku cukrem, solą morską, pieprzem i cytryną w ilości takiej, aby nam smakował.
Przygotowanie sosu chrzanowego:
Domowy majonez mieszamy z 1 łyżką chrzanu. Możemy doprawić solą i pieprzem.

Przepis na wigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem:
Odmoczone śledzie skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i octem jabłkowym, doprawiamy pieprzem, mieszamy i zostawiamy aby się lekko zamarynowały. Gdy śledzie są gotowe przechodzimy do przygotowania dania. A samo przygotowanie dania jest bardzo proste, gdyż do dużych kieliszków kładziemy warstwami poszczególne składniki. Do kieliszka najpierw wkładamy tarte buraki, następnie posiekane jajka, pokrojone awokado, polewamy sosem chrzanowym, układamy śledzie, posypujemy marynowaną czerwoną cebulką, na końcu całość ponownie polewamy sosem. Dekorujemy kawałkami śledzia, posypujemy resztą awokado, czerwoną cebulkę i jajkiem i np. świeżym koperkiem. Wesołych Świąt!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation