Kuchnia

wypieki

Sernik piernikowy Speculoos

Opublikowano gru 20th, 2018 w Boże Narodzenie, Serniki // Komentarze »

Ten kremowy sernik o wyraźnej, piernikowej nucie zaczaruje każdy świąteczny stół. Zniewalający smak, rozpływająca się pod podniebieniem konsystencja i piękny, korzenny aromat. Zniknie tak szybko jak pierwsza gwiazdka, pozostawiając po sobie ciepłe, przytulne wspomnienia :]


Składniki na spód:

200 g ciasteczek korzennych (najlepiej speculoos/ spekulatius)
80 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę:

1 kg twarogu „w wiaderku”
6 jajek L
250 g drobnego cukru do wypieków
350 g kremu piernikowego speculoos (przepis tutaj)
Składniki na polewę:

200 g białej czekolady
czekoladowe lub cukrowe gwiazdki (opcjonalnie)
świąteczne pikery (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Dno okrągłej formy o średnicy 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Składniki na spód blendujemy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do formy, wyrównujemy i mocno dociskamy do dołu. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Przekładamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4h.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Polewamy wierzch sernika. Dekorujemy gwiazdkami i pikerami.

Smacznego :]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation