Kuchnia

Przepisy

Proste ciasto z dynią


składniki (na prostokątną formę 12×22 cm lub tortownicę 20 – 21 cm):
80 g masła
100 g czekolady (gorzkiej lub pół na pół z deserową)
pół szklanki mleka
3/4 szklanki lub nieco mniej (150 g) cukru
2 jajka
szklanka mąki (150g)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka (ok. 150 g) obranej i startej na wiórki dyni
ew. pół szklanki rodzynek i siekanych orzechów, w dowolnych proporcjach
polewa:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej (min. 40% zawartości kakao)
duża łyżeczka masła lub trzy łyżki śmietanki 30 – 36%
proste ciasto z dynią – przepis :
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Masło i połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać mieszając na małym ogniu w rondelku, nie dopuścić do zagotowania. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia, dolać mleko, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na jasną, pienistą masę.
Do miski wsypać mąkę, proszek i sól, wymieszać, dodać masę z czekolady, ubite jajka, krótko zmieszać mikserem lub łyżką, tylko do połączenia składników. Dorzucić dynię, ponownie wymieszać.
Ciasto od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 35 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być nim oklejony.
Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.

Czekoladę na polewę połamać na kawałki, dodać masło lub śmietankę, podgrzać mieszając w rondelku ustawionym nad garnkiem z wrzącą wodą. Powstałą masą polać ciasto. Kroić minimum po godzinie od upieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation