Kuchnia

Przepisy

CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI


SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki cukru brązowego
1/4 szklanki cukru białego
3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
2 jajka, duże
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
3/4 szklanki suszonej żurawiny
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki rodzynek
szczypta soli
1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Orzechy siekamy na kawałki. Keksówkę o wym. 12×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, przyprawą, cynamonem oraz solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajka, puree z dyni, cukry, olej oraz wanilię. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy bakalie, orzechy i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 55-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation