Kuchnia

ciasta

Makowiec na kruchym cieście - Makowiec Sułtański przepis

Składniki

ilość sztuk : 1 średnia blacha

500 g mąki pszennej
250 g (1,5 szklanki) cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiej margaryny lub masła
6 żółtek
900 g masy makowej z bakaliami
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 40min. › +30min. odstawienie › Gotowe w: 1godz.40min.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche należy dodać niewielką ilość kwaśnej śmietany. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Formę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich wyklejamy dno naszej formy – równomiernie rozprowadzamy ciasto w formie, aby spód ciasta był równy. Następnie wykładamy masę makową z bakaliami i równo rozprowadzamy. Na masę makową wykładamy pozostałe ciasto – należy je albo rozwałkować na cienki placek i przykryć masę makową lub w ręku wyrabiać małe, cienkie placki i nimi przykryć masę makową.
Ciasto pieczemy przez około 30-40 minut, aż się lekko zarumieni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation