Kuchnia

Ciastka

Jęczmienne ciasteczka z borówkami

Składnik na ok. 16-20 ciastek:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
małe jajko
80 g mąki pszennej
150 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
100 g białej czekolady
60 g wiórek kokosowych
ok. 150 g borówek
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko - miksować aż całkowicie połączy się z masłem. Następnie dodać mąkę, sól i sodę, zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę. Zagnieść ręką. FORMOWAĆ dłońmi nieduże kulki, lekko je rozpłaszczać w dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić palcem kilka wgłębień, w które powkładać borówki. Ciastka zmieściły mi się na jednej dużej blaszce, jednak trzeba układać je w odstępach ponieważ podczas pieczenia troszkę się rozlewają.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu, odczekać chwilę (będą bardzo miękkie) aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation